Leírás
Héj nélküli tök magjából hideg sajtolással nyert tökmagolaj. Mélylila színű, fehér tányérra kiöntve azonban gyönyörű zöld árnyalattal rendelkezik. Kifejezetten aromás olaj. A kulináris felhasználás mellett a héj nélküli tökmagolaj fogyasztása a népi gyógyászatban is elterjedt. Rendkívül sok telítetlen zsírsavat (omega-3, omega-6) tartalmaz.
A tökmag valódi egészségbomba, a szakszerűen kipréselt tökmagolaj pedig olyan töménységben tartalmazza a jótékony hatóanyagokat, hogy már napi 1- 2 evőkanálnyi olaj elfogyasztásával sokat tehetünk a testi-lelki épségünkért.
tökmagolaj gazdag B-, C-, D- és E-vitaminokban, ásványi anyagokban (kálium, folsav, magnézium, cink, szelén, réz, vas) és gyulladáscsökkentő anyagokban. És ami a változatos, kiegyensúlyozott étkezés szempontjából nagyon fontos, 80%-ban “egészséges”, ún. telítetlen zsírsavakat tartalmaz, vagyis ha tudatosan építjük a tökmagolajat az étrendünkbe, csökkenthetjük a telített és a transzzsírok arányát.
A tökmagolaj egészségre gyakorolt hatásai:
- Rengetek értékes vitaminokat tartalmaz, mint például A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin.
- Sok ásványi anyagokat és nyomelemeket is. Van benne kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink, nátrium, mangán, réz és szelén.
- Húgyhólyagproblémákra is hatásos
- Enyhíti a felfázással járó kellemetlen tüneteket.
- Enyhíti a vizelési problémákat, fertőtleníti a húgyútakat.
- Csökkenti a gyulladásokat.
- Serkenti és erősíti az immunrendszert.
- Antioxidáns-tartalma miatt védelmet nyújt a sejtek, szövetek számára.
- Prosztataproblémákat segít enyhiteni
- A prosztatamegnagyobbodás okozta kellemetlen panaszokra is gyógyír lehet.
- Prosztatadaganat kialakulásának megelőzésében szerepet játszhat
- Fokozza a libidót.
- Segíthet megakadályozni a terhesség korai szakaszában kialakuló spontán vetélést.
- Koleszterinszintet csökkenti ÍGY segít megelőzni a szívinfarktus kialakulásának esélyét.
- A tökmagolaj gazdag E-vitaminban és cinkben, így egészségessé teszi a bőrt és vitalizálja a hajat.
- Fogyókúrázóknak is javasolt a fogyasztása, mivel segítséget nyújt a zsírszövetek lebontásában.